Succes verzekerd

Breng op een goede manier een bod uit

Hoe onderhandel je over de verkoopprijs van een woning?

Heb je jouw droomwoning gevonden? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om jouw bod over te maken aan de verkoper.


Het bod overmaken, kan je rechtstreeks aan de verkoper, maar ook bij de notaris of vastgoedmakelaar waar de woning te koop wordt aangeboden. Wanneer je dat bod schriftelijk of met een sms’je doet, beschik je over een bewijs. Een mondeling bod kan ook, alleen heb je geen bewijs dat je effectief aan die prijs een bod gedaan hebt. Stilletjes aan doen ook online biedingsplatformen hun intrede. Wanneer je een bod uitbrengt, ben je gebonden. 


De verkoper beslist


Het bod dat je wil doen, is vaak lager dan de vraagprijs van de verkoper. Je gaat als het ware onderhandelen over de prijs. Toch is het aan de verkoper om te beslissen wie zijn woning koopt, en aan welke prijs. Zolang de verkoper geen officiële handtekening plaatst, maakt elke geïnteresseerde nog kans. Dat geldt dus ook wanneer jij een mondeling bod hebt gedaan. Ofwel gaat de verkoper meteen akkoord, ofwel biedt er nog een andere kandidaat meer. De verkoper kan bij een grotere interesse nog afwachten om zo een hogere prijs te halen. 

Wil je het bod intrekken? Dan kan je dat nog tot het bod de verkoper heeft bereikt. Ook wanneer het uitgebrachte bod de exacte vraagprijs omvat, is de eigenaar nog vrij om te beslissen of hij het bod aanvaardt of niet. Het is een aanrader om de verkoper een periode van beslissing ‘op te leggen’. Zo weet je zelf ook na een tijd waar je aan toe bent. 

Ben je zelf eigenaar van een pand, weet dan dat de overeenkomst met de vastgoedmakelaar kan vermelden dat de makelaar zijn commissieloon definitief verwerft zodra de koper een schriftelijk geldig bod uitbrengt.

Na deze stap gaan er enkele dagen overheen om van het uitgebrachte bod naar de ondertekening van het compromis te gaan. 


Opschortende voorwaarde


Mocht je als koper niet zeker zijn of je een hypothecaire lening bij de bank vastkrijgt, dan kan je gebruik maken van een opschortende voorwaarde. Die is op te nemen zowel bij het schriftelijk bod als bij het compromis. Vaak houdt die in dat de verkoop pas tot stand komt als de koper een krediet of lening van de bank krijgt. Krijg je geen lening, dan gaat de verkoop niet door. Hierin opgenomen staan ook de details zoals onder meer de termijn en het bedrag. Laat je voor de formulering hiervan bijstaan door een expert. 

Betaal bij het uitbrengen van een bod geen voorschot. Een voorschot regelen, gebeurt meestal bij het afronden van het compromis. Dat voorschot is trouwens een waarborg, een bedrag dat bij de officiële akte in mindering wordt gebracht. 


Contacteer ons
Openingsuren

Ma - Vrij: 9.30u - 12u en
13.30u-17.30u

Afspraak: na 17.30u, op zaterdag
en woensdag- en vrijdagnamiddag

Adres

Rubensstraat 141
2300 Turnhout