Succes verzekerd

Dit moet je weten als je een appartement koopt

Samen de gemeenschappelijk kosten dragen

Ruim een kwart van alle Belgen woont in een appartement. Dat aantal zal in de toekomst alleen maar toenemen. Een appartement aankopen, is niet helemaal hetzelfde als een huis kopen. In een appartementsgebouw heb je, als eigenaar van jouw eigen flat, naast je privékosten ook gemeenschappelijke kosten.

Wanneer je een appartement koopt, treed je automatisch toe tot de vereniging van mede-eigenaars. De algemene vergadering is het hoogste orgaan binnen deze vereniging waarin wordt overlegd en beslist in het belang van de vereniging. Iedere eigenaar kan, maar is niet verplicht om deel te nemen aan deze vergadering. Je kan altijd aan een andere mede-eigenaar of een derde een volmacht geven om in jouw naam deel te nemen aan deze algemene vergadering. De syndicus is de beheerder van de gemeenschappelijke delen binnen het gebouw.  Hij wordt aangesteld door de mede-eigenaars en neemt ook het financiële aspect voor zijn rekening.

Gedeelde kosten

Onderhoudskosten van de lift en van de traphal en inkom en verlichtingskosten van de gemene delen zijn enkele voorbeelden van kosten die gemeenschappelijk zijn wanneer je in een appartementsgebouw woont. Het aandeel dat je als mede-eigenaar moet betalen in deze gemene kosten, staat vermeld in het reglement van mede-eigendom van het appartementsgebouw. Dit aandeel wordt meestal bepaald door het eigendomsaandeel dat elke mede-eigenaar heeft in de gemene delen. De waarde wordt berekend in functie van de netto-vloeroppervlakte, de bestemming of het nut en de ligging van het private deel. Het is mogelijk dat jouw bijdrage in de kosten wordt bepaald door het nut dat je hebt van bepaalde gemene delen. Maak je nooit gebruik van de lift, dan kan er in het reglement van mede-eigendom bepaald zijn dat jouw appartement niet moet bijdragen in de kosten voor het onderhoud van de lift.

Correcte kostenafrekening

De facturen voor deze gemene kosten komen aan op naam van de vereniging van mede-eigenaars van het appartementsgebouw waarin elk van de mede-eigenaars zijn/haar deel betaalt. Om de betalingen te kunnen uitvoeren, zal de syndicus op geregelde tijdstippen, bijvoorbeeld om de drie maanden, een provisie vragen aan de mede-eigenaars. Op het einde van het jaar zal de syndicus dan een concrete kostenafrekening maken op grond waarvan de finale jaarafrekening per mede-eigenaar moet worden gemaakt. Elke mede-eigenaar ontvangt hierbij een gedetailleerde afrekening. Heeft een mede-eigenaar in de loop van het te veel voorschotten betaald, dan ontvangt hij een terugbetaling. Werden er te weinig voorschotten betaald, dan moet hij nog bijleggen.

Verzekering

In de statuten van een appartementsgebouw wordt ook aandacht besteed aan de verzekering die de syndicus moet sluiten in naam van de vereniging van mede-eigenaars. Een brandverzekering wordt afgesloten als een zogenaamde blokpolis. Deze verzekert het gebouw in zijn geheel. Naar ieders aandeel wordt de premie door elke mede-eigenaar betaald. Wil de mede-eigenaar zijn privé inboedel verzekeren, dan moet hij een individuele verzekering afsluiten.

Contacteer ons
Openingsuren

Ma - Vrij: 9.30u - 12u en
13.30u-17.30u

Afspraak: na 17.30u, op zaterdag
en woensdag- en vrijdagnamiddag

Adres

Rubensstraat 141
2300 Turnhout