Succes verzekerd

Sleutels vroeger ?

Is het OK om de sleutels vroeger te geven ?

Dat moment waarop je de sleutels overhandigd kreeg van je eerst gekochte woning. De iets oudere garde denkt er wellicht met enige weemoed aan terug. Het is het resultaat van maandenlang wachten vol ongeduld. Want in principe gebeurt de sleuteloverdracht pas bij het verlijden van de notariële akte. Al vragen sommige kopers of ze in afwachting van de notariële akte al over de sleutels kunnen beschikken.

Ook al is het ergens een menselijke vraag, weet dat je als verkoper wel risico's neemt wanneer je de sleutels eerder overhandigt. Stel dat de koper begint te verbouwen, en de woning half afgebroken achterlaat, nadat blijkt dat hij geen lening krijgt. Of dat het huis in die tussentijd afbrandt? Of dat de kopers het huis na een paar dagen toch niet zo fantastisch meer vinden, en zich terugtrekken?


Sleutelovereenkomst

Ben je bereid om de sleutels iets vroeger te overhandigen, dan kan je bescherming inbouwen door in het compromis een ' sleutelovereenkomst ' op te nemen. Daarin staat dat de koper de sleutels al krijgt en wat zijn rechten en plichten zijn voordat de notariële akte wordt verleden. Zo leg je best vast dat de koper een brandverzekering afsluit en de nutsvoorzieningen al begint te betalen. Maak ook duidelijke afspraken over wat de koper precies mag doen. Mag hij bijvoorbeeld al schilderwerken of verbouwingswerken uitvoeren? Daarnaast vermeld je best duidelijk dat de sleutelovereenkomst niet als huur kan worden beschouwd. Om discussies over de staat van de woning te vermijden, is ook een plaatsbeschrijving geen overbodige luxe. En nog een laatste tip : vergeet niet om een bewijs van die brandverzekering te vragen, of een bewijs van de bank die stelt dat de financiering mogelijk moet zijn. Op die manier kan je al heel wat risico's uitsluiten. ( bron : CIB )

Contacteer ons
Openingsuren

Ma - Vrij: 9.30u - 12u en
13.30u-17.30u

Afspraak: na 17.30u, op zaterdag
en woensdag- en vrijdagnamiddag

Adres

Rubensstraat 141
2300 Turnhout