Succes verzekerd

Groeiende aandacht voor zelfvoorziening

Daar is de zomer : zon in overvloed en water te kort

We hebben met zijn allen al volop mogen genieten van warme temperaturen, met watertekort als gevolg. Om ons voor te bereiden op lange, warme zomers wordt het vandaag meer noodzakelijk om zoveel mogelijk van de zon te profiteren, alsook om zelf water te bufferen. Interssanter zelfs : gebruik de zon om jouw ( zwembad)-water te verwarmen.

Tal van gezinnen, ondernemers, overheden en organisaties investeerden de afgelopen jaren in zonnepanelen die elektriciteit opwekken. 2019 was een succesvol jaar met de plaatsing van zonnepanelen op ruim 59 000 adressen. En ook in deze tijden blijft de interesse groot. Wie zonnepanelen wil installeren,kan nog tot het eind van het jaar kiezen voor de terugdraaiende teller, die in twee richtingen telt: een stijgende meterstand als je elektriciteit van het net gebruikt en een dalende stand als je teveel aan elektriciteit op het net plaatst. 

Installaties die na 31 december 2020 in dienst genomen worden, maken geen gebruik meer van deze teller. De nieuwe regeling stimuleert et ' zelfverbruik' onder meer door het opladen van de thuisbatterij of de elektrische wagen, het verwarmen van het sanitair warm water via een warmtepompboiler of nog door het plannen van toestellen zoals afwasmachine, wasmachine, droogkast op momenten dat er veel zonneproductie is. Zonder noemenswaardige investeringen kan het zelfverbruik tot 35% groeien. Met opslagsystemen kan je in de toekomst zelfs evolueren tot 80% of meer zelfverbruik. Daarnaast zal je als consument de mogelijkheid krijgen om stroom die je niet onmiddellijk zelf gebruikt, te verkopen aan een energieleverancier.


Premie voor zonnepanelen


De aankoopprijs van een gemiddelde installatie daalde in 2019 weer met een paar honderd euro en schommelt nu rond de 5 000 à 5 500 euro. Vandaag zijn de meeste zonnepanelen op minder dan 10 jaar terugverdiend. Om de investering erin blijvende interessant te houden, is een premie voorzien vanaf 1 januari 2021, tot eind 2024. De zonnepanelen moeten geplaatst worden door een aannemer. De premie bedraagt 300 euro/kWp van 0 tot 4 kWp en bijkomend 150 euro/kWp van 4kWp tot 6kWp.


Je zwembad verwarmen


Naast de interesse in zonnepanelen groeit ook de populariteit van de zonnecollectoren. Deze staan in voor de productie van sanitair warm water. Aangezien dit goed is voor 15 tot 20 % van onze energiefactuur, is het rendement van een zonneboiler hier het grootst. Met 4 à 6 m² collectoren kan een gezin van vier tijdens de zomer, als de zonnestralen loodrecht op het oppervlak van de zonnepanelen vallen, voor 90 % in de behoefte aan warm water voorzien. In de  maand december is dan nog steeds 25 % dankzij het licht van de winterzon. Nog interessanter voor eigenaars van zwembaden - die er door de  coronacrisis ongetwijfeld meer zullen zijn - is de verwarming van het water door de zonnecollectoren. Zij kunnen zo het zwemseizoen met enkele maanden verlengen van mei tot september. meer dan de helft van de nodige energie voor de opwarming kan door zonnecollectoren overgenomen worden.

(bronnen : energiesparen.be - Vlaanderen.be - infozonneboiler.be )


Water bufferen


De vraag om zuinig met water om te gaan, is er al enkele jaren. Bij de minste droogteperiode bestaat de kans dat de kraan letterlijk wordt dichtgedraaid. Nochtans ligt de oplossing deels bij onze woning. Regenwater kan leidingwater vervangen maar vloeit vaak naar de riolering zonder dat het in de bodem kan dringen. Bij een (ver)bouwproject pak je het dus beter in één keer goed aan. Zo ben je in orde met de regelgeving, en kan je zelf voor de waterbuffer zorgen. Je bent verplicht een regenwaterput te plaatsen bij de (her)bouw van een eengezinswoning, bouwaanvraag vanaf 1 januari 2014, met een nieuwe oppervlakte groter dan 40 m². De totale minimuminhoud van de put(ten) bedraagt 5 000 liter. Deze verplichting geldt niet voor ( delen van ) gebouwen die volledig voorzien zijn van een groendak. Naast de regenwaterput is ook infiltratie verplicht om overtollig regenwater in de grond te laten sijpelen. Ga altijd na of er extra stedenbouwkundige verordeningen in je provincie en/of gemeente gelden die strengere normen opleggen. Sommige gemeenten geven een premie voor het plaatsen van een regenwaterput. 

Bij verbouwing ( renovatie ) of uitbreiding van een woning is de installatie van een regenwaterput niet verplicht. Het is alleszins een goed idee om bij elke ingreep aan je woning te bekijken of je het regen- en afvalwater kan scheiden en of het het regenwater kan opvangen in een regenwaterput.

Contacteer ons
Openingsuren

Ma - Vrij: 9.30u - 12u en
13.30u-17.30u

Afspraak: na 17.30u, op zaterdag
en woensdag- en vrijdagnamiddag

Adres

Rubensstraat 141
2300 Turnhout